Publicerad den Lämna en kommentar

Montering köksskåp

Det är otroligt hur mycket skruvande det är för att få ihop några köksskåp.

Men till slut så fick vi ihop det, visst blev det fint!
Ett litet integrerat kylskåp döljer sig bakom skåpet till höger. Jag gillar detaljen med golv socklarna som gör att det ser gammaldags ut men jag beställde ett ben för lite så den smala kommer att bytas ut.
Nu återstår knoppar och handtag.

På väggen mellan under och överskåp har jag tänkt göra en motivmålning.
Motivet är från Bergnäsälven lite ovanför där stugan tidigare stod.
Fortsättning följer…

Publicerad den Lämna en kommentar

Innerväggar

Efter isolering och förberedelser för elen så är det äntligen dags att färdigställa innerväggarna. Vitlaserad furupanel som spikades liggande i sovdelen.

I ateljédelen är brädorna stående och här har jag laserat ett extra varv med vitt för att få det riktigt ljust.

Golvet kommer jag inte att röra. Jag älskar att gå barfota på de slitna plankorna som så många före mig har gått på.

Publicerad den Lämna en kommentar

Sommaren 2022

Då några av stockarna var skadade så valde vi att spika panel med skyddande vindpapp under. Jag vill ändå ha kvar känslan av gammeldags och då passar det bra med liggande panel.

För att få bättre inomhusklimat så köpte vi nya träfönster i allmogestil.
Med falu rödfärg och vita foder behålls den gamla stilen. Nu är det äntligen dags för att påbörja arbetet inomhus.

Tidigare var golvet isolerat med mossa från skogen. Nu blir det betydligt varmare med rejält lager isolering. De 100 år gamla golvplankorna ska tillbaka. De är huggna för hand under för att passa de ojämna golvåsarna och därför måste de läggas tillbaka på exakt samma ställe som tidigare. Tur att jag numrerat varje planka innan vi flyttade allt.
Det är ett flytande golv där alla plankor sitter ihop med handsnickrade tappar som låser plankorna i varandra.

Vi återanvänder innertaket men för att få mer ljus så ska alla brädor vitmålas två varv innan det ska upp och slutmålas på plats.

Först ska taket isoleras ordentligt innan slutligen panelen skruvas upp. Somliga behöver inte ens använda stegen för att nå upp!
Fint blir det med det vita taket där träets struktur kommer fram genom det vita.

Publicerad den Lämna en kommentar

Återuppbyggnad

Sommaren 2021 startar vi med att göra iordning grunden där ateljén ska stå. El, vatten och avlopp ska grävas och läggas på rätt ställen i marken. Cementblandare sedan tiden när jag höll på med betongfigurer kom till användning igen när plintarna ska gjutas.

Nu ska alla numrerade stockar läggas på plats, en och en i rätt ordning. Tur att jag har en stark son som orkar lyfta tungt.

Den gamla tidningen som satt kvar på en stock daterad 1921.
Så häftigt att se att stugan är så gammal.

Nu börjar det likna ett hus igen. Dags för att lägga tillbaka plåttaket.
Vi har försökt att återanvända det mesta utan att köpa nytt. Den gamla bron på gaveln kommer att byggas igen och bli en liten toalett istället.

Så var taket på plats och hösten närmar sig. Vi täcker för alla hål inför vintern så att snön inte kommer in.
Nu återstår det väntan igen till nästa vår och nästa etapp i byggandet.

Publicerad den Lämna en kommentar

Nedmontering och väntan

När all beklädnad tagits bort måste varenda stock märkas och numreras för att kunna hålla koll på i vilken ordning den ska sättas ihop igen.

Sedan börjar arbetet med att montera ner hela stugan. Varsamt läggs varje vägg i högar .

Det känns konstigt att komma till platsen och hela stugan är borta. Allt är paketerat och nu återstår väntan på vinter och snö.

Det blev nyårshelgen 2020/2021 som ägnades åt att köra allt med snöskoter och timmerdoning till vägen och nu börjar en lång väntan igen.
All snö ska tina bort och vägen ska torka upp så att det går att lasta allt på släpvagn för en sista transport till slutdestinationen Grannäs.

Publicerad den Lämna en kommentar

Ateljébygget

Sommaren 2020 bestämde vi oss för att flytta den gamla timmerstugan till vårt fritidshus i Grannäs för att bli en ateljé och sovstuga.

Det har varit mycket jobb och planering men samtidigt en rolig och lärorik resa. Följ gärna med här på vägen till färdig ateljé.

Här står den i skogen vid älvens kant innan flytt. Eftersom det är väglöst land, ska den först nedmonteras och paketeras i väntan på vinter och snö så den går att transportera med snöskotern.

Kolla vilket fint plankgolv som kom fram när vi tog bort spånskivan som legat ovanpå. Det här golvet vill jag ha fram i den blivande ateljén.